Ghi – renat smör – balanserar pitta och vata, smörjer tarmarna och är bra vid förstoppning bland mycket annat
Ghi är rent smörfett och innehåller inte någon laktos eller några mjölkproteiner. Så här gör du:
• Lägg osaltat smör i en rostfri gryta/bunke.
• Sätt in i ugnen på ca 75°, absolut inte varmare.
• Låt stå i ugnen i ca 1½-2 tim. När ghin är klar är den gyllengul med en vit klibbig bottensats och ett tunt ytskikt.
• Sila genom kaffefilter av nylon, lämna bottensatsen och kasta bort den. Om den rinner med ned i burken får du börja om från början och ställa in din ghi i ugnen tills du fått tillbaka bottensatsen.
• Förvaras i burk. Håller några veckor i rumstemperatur, 2-3 månader i kylskåp.
Använd ghi som matfett när du lagar mat, den tål upphettning bättre än andra oljor och fetter.
För att smörja tarmarna och motverka gaser och förstoppning:
• Blanda 2 tsk ghi i ett glas ljummet vatten och drick på tom mage ca 10 min före frukost
• Drick gärna ytterligare 1-2 glas ljummet vatten utan ghi om du har förstoppning
• Blanda 2 tsk ghi i ett glas varm mjölk (lantmjölk eller mandel-, kokos-, ris-mjölk) och drick 30 min innan du lägger dig på kvällen
Tips: om man bränner sig eller det svider på huden är det bra att smörja på lite ghi, den svalkar mycket effektivt.