Ayurveda Introduktion

Grundtankar inom Ayurveda:

  • Människan består av naturens fem element, som delas in i tre doshor: vata (luft och rymd), pitta (eld) och kapha (jord och vatten)
  • Varje individ har sin egen unika sammansättning av vata, pitta och kapha, och därmed speciella förutsättningar och behov
  • Full hälsa har vi när kropp, själ och ande är i harmoni med varandra och när samspelet med omgivningen är naturligt, friktionsfritt och kärleksfullt
  • Sjukdom uppkommer då balansen i doshorna störs. Orsaken kan vara fysisk, känslomässig eller andlig

Ayurveda är en uråldrig naturmedicinsk vetenskap som idag finns framför allt i Indien men har fått stor popularitet i västvärlden. Ayurveda hjälper vid många kroniska sjukdomar men är framför allt bra som förebyggande hälsovård, eftersom man med pulsläsning kan upptäcka obalanser långt innan sjukdom uppstår och med enkla medel kan rätta till dessa obalanser.

 Ordet ayurveda kommer från det gamla indiska språket sanskrit och betyder kunskap om livet. Ayur betyder liv och veda vetenskap eller kunskap. Ayurveda hör till samma kunskapstradition som yoga.

En västerländsk hälsokonsult eller läkare ger ofta samma råd till alla, till exempel: ”Ät mer grönsaker och jogga 2 gånger i veckan”. Inom ayurveda ser man till individens specifika kroppstyp (konstitution) och eventuella obalanser. Råkost är nyttig mat för somliga, men faktiskt inte för alla. Vi är alla olika och har därför olika behov när det gäller kost, träning, stimulans, aktivitet och levnadsvanor etc. Ayurveda kan hjälpa oss att anpassa vår livstil så att den gör oss friskare, starkare, gladare och mer harmoniska.

Ayurveda är ett enkelt, naturligt och beprövat heltäckande system för hälsa och mänsklig utveckling.

Alla människor har olika mängder av doshorna Vata, Pitta och Kapha. Vata är bl a kall, torr, rörlig och oregelbunden, Pitta är bl a het, skarp, flytande, sur och Kapha är bl a tung, kall, oljig, långsam, stabil, mjuk.

Det finns många olika kombinationer av dessa. Exempelvis kan man vara Vata-Pitta eller Kapha-Vata. Detta ger en förklaring till varför olika människor mår bra av olika mat, motion, arbete med mera. Men i dagens samhälle får vi ofta rådet att äta samma mat, utöva samma motion etc. trots att vi är olika.

Vata, Pitta, Kapha är i sig varken positiva eller negativa, men de har en positiv karaktär i balans och en negativ när de är ur balans.

För mycket Vata är exempelvis vanlig i vår västerländska kultur. Vi lever i en kultur där många människor dagligen utsätter kropp och sinne för stor oregelbundenhet och för alltför många sinnesintryck. Vi har glömt att lyssna på kroppens signaler och kör på i 110 procent trots att vi egentligen inte orkar. Detta kan bland annat leda till utmattningsdepression. Ofta glömmer vi oss själva men lämnar in bilen på service med jämna mellanrum. Det borde vara viktigare att vi tar hand om oss själva och balanserar kropp och själ.

Ayurveda hjälper oss att få förståelse för varför obalanser har uppstått och genom Ayurveda får vi råd och hjälp till hur vi ska göra för att återfå balans i kropp och själ. Om obalanser inte rättas till utan får fortgå under längre tid  uppstår så småningom sjukdom.

Allmänna råd

Vata-personer mår bra av regelbundenhet. Det gäller dygnsrutiner, måltider m m. Att gå till sängs i god tid är mycket viktigt för Vata. Avspänning i olika former är välgörande. Värme och varm mat/dryck är bra för Vata. Oljemassage är utmärkt, eftersom det finns en tendens till uttorkning.

Pitta-personer mår bra av måttfullhet. Det gäller både arbete, mat, dryck mm. Avkoppling är välgörande. Pitta bör inte bli överhettad varken av sol, starka smaker eller känslor. Oljemassage är också utmärkt.

Kapha-personer mår bra av stimulans, omväxling och massage för att motverka tröghet och stagnation. Behöver mer motion och mindre mat än Vata och Pitta. Varm, lätt mat och varma, kryddiga drycker är välgörande.

Yoga och meditation för hälsa, harmoni och andlig utveckling

%d bloggare gillar detta: